14 Περιφερειακά Αεροδρόμια

Ολοκληρωμένη

Yποδομές

To ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε με επιτυχία διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση του δικαιώματος σχετικά με τη διαχείριση, εκμετάλλευση και λειτουργία 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το δικαίωμα για την αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία δύο ομάδων επτά περιφερειακών αερολιμένων έκαστης έχει χορηγηθεί δυνάμει δύο συμβάσεων παραχώρησης διάρκειας 40 ετών στην κοινοπραξία εταιρειών, η οποία αποτελείται από τη Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide και τη Slentel Limited του ομίλου Κοπελούζου..

Η Ομάδα Α περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ακτίου, Ζακύνθου, Καβάλας και Χανίων και η Ομάδα Β περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Ρόδου, Σάμου, Σκιάθου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Κω.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια των ως άνω συμβάσεων παραχώρησης, η Ελληνική Δημοκρατία θα απολαμβάνει μια σειρά από οφέλη, τα οποία, εκτός από τις σημαντικές πληρωμές που συνίστανται στην εφάπαξ, στην ετήσια και στη μεταβλητή αμοιβή παραχώρησης, περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών των αερολιμένων μέσω σημαντικών επενδύσεων. Ο ρόλος της ΥΠΑ ως ρυθμιστικής και εποπτικής αρχής των υπηρεσιών αεροδρομίου θα ενισχυθεί, ενώ θα συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

Το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο και την ΥΠΑ, εργάζεται για την εκπλήρωση των αναβλητικών αιρέσεων για το κλείσιμο της συναλλαγής και την έναρξη της παραχώρησης, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εντός των επομένων μηνών. Οι συμφωνίες παραχώρησης κυρώθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων με το Νόμο 4389/2016 (ΦΕΚ Α 94) και είναι διαθέσιμες στο κοινό από το την ιστοσελίδα της Βουλής και της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει ορίσει τη Citigroup και τον Όμιλο  Eurobank ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους και την Your Legal Partners, τη Δρακόπουλος & Βασαλάκης Δικηγορική Εταιρεία και τη Norton Rose ως νομικούς συμβούλους, για να βοηθήσουν στην ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

DOWNLOADS

Σχετικά Άρθρα

Μοιράσου το έργο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Εκτύπωση