Search

Οργανωτική Δομή

Διοικητικό Συμβούλιο

Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μη εκτελεστικό Μέλος

Ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (ΜSc) από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Austin Texas των Η.Π.Α και διδακτορικό τίτλο (Ph.D.) σε Συστήματα Μεταφορών από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Από το 1996 έως το 2004 κατείχε τη θέση Lοuis Berger Professor στον τομέα των Συστημάτων Μεταφορών του Πανεπιστημίου Northwestern στο Evanston, Ilinois, Η.Π.Α. Ο κ. Ζηλιασκόπουλος είναι Καθηγητής Παραγωγής και Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από το 2004. Στο διάστημα 2010-2015 υπήρξε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου πέτυχε να αναδιαρθρώσει την εταιρεία, ώστε από ζημίες της τάξης των 240 εκατ. ΕΥΡΩ ετησίως τo 2009 σε κερδοφορία το 2012. Επιπλέον, το 2013 πρωτοστάτησε στην έναρξη τακτικών σιδηροδρομικών υπηρεσιών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τον Λιμένα του Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη. Συνεργάζεται με την Asian Development Bank ως εμπειρογνώμων επί θεμάτων υποδομών και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα έργων δημοσίων και ΣΔΙΤ στην Ασία. Ως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Logistics το 2014, συμμετείχε στην διαμόρφωση του Ν. 4302/2014, ο οποίος ρυθμίζει θέματα Εφοδιαστικής.  Το 2020 ορίστηκε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα της Εφοδιαστικής που έχει ως στόχο την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο.

Δημήτριος Πολίτης

Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

Ο Δημήτρης Πολίτης  είναι πτυχιούχος του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και κατέχει MBA στο  International Business & Export Management από το City University Business School στο Λονδίνο, καθώς και διάφορες επαγγελματικές πιστοποιήσεις. Από το 1993 κατέχει θέσεις ευθύνης σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Ξεκίνησε την καριέρα του στην HSBC Bank PLC, αρχικά στην Αθήνα και μετέπειτα στο Λονδίνο, στον Τομέα του Investment Banking καλύπτοντας την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.  Επέστρεψε στην Αθήνα το 2001 ως επικεφαλής της γαλλικής Credit Commercial de France ενώ το 2003 επανήλθε στη HSBC Bank plc Ελλάδος  ως Head of Corporate & Institutional Banking.  Από το  2012 έως τον Σεπτέμβριο 2020 εργάστηκε στη Credit Suisse AG με βάση την Ζυρίχη ως επικεφαλής του Τομέα Διαχείρισης Περιουσίας Ατόμων Ιδιαίτερα Υψηλής Οικονομικής Επιφάνειας (Wealth Management-UHNWI) για την Ελλάδα και Κύπρο, ενώ από τον Οκτώβριο 2020 ανέλαβε τον ίδιο ρόλο στην EFG Bank AG, με έδρα την Ζυρίχη.  Ο κ. Πολίτης έχει ιδιαίτερη εμπειρία στη προσέλκυση και διαχείριση επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και στενές επαγγελματικές σχέσεις με διεθνείς θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. 

Παναγιώτης Σταμπουλίδης

Εντεταλμένος Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης είναι κάτοχος πτυχίου από το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για ένα έμπειρο στέλεχος στη λειτουργία ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών ακολουθώντας μια σημαντική πορεία 15 χρόνων στο χώρο της διοίκησης. Διαθέτει εμπειρία στους τομείς του σχεδιασμού πλάνων ανάπτυξης δράσεων, της αναδιάρθρωσης δομών, της εκτέλεσης δημόσιων συμβάσεων ενώ έχει διαχειριστεί ποικίλα τεχνικά και χρηματοοικονομικά έργα, καθώς και έργα αναδιοργάνωσης και βελτίωσης εταιρικών διαδικασιών. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας, έχει αποκτήσει αξιόλογη εμπειρία στην αλληλεπίδραση τόσο με θεσμικές Επιτροπές  όσο και στη συμμετοχή του σε όργανα λήψης αποφάσεων. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως στέλεχος στον κλάδο των τροφίμων. Ακολούθως ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, έχοντας υπό την ευθύνη του τις Κεντρικές Αγορές Αθηνών και Πάτρας και τις 11 Ιχθυόσκαλες ανά την επικράτεια. Το 2013 δημιούργησε την πρότυπη αγορά του Καταναλωτή στου Ρέντη, ενώ κατά την θητεία προετοίμασε δυο έργα ΣΔΙΤ. Την περίοδο 2019-2021 διετέλεσε  Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, υλοποιώντας δεκάδες μεταρρυθμίσεις για τη λειτουργία της αγοράς, την προστασία των καταναλωτών και την υλοποίηση δημόσιων συμβάσεων που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ.

Νίκη Φωτίου

Μη Εκτελεστικό Μέλος, Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου

Η Νίκη Φωτίου γεννήθηκε στη Ν. Αφρική. Είναι κάτοχος, αναγνωρισμένου στην Ελλάδα, τίτλου σπουδών Bachelor of Commerce Accounting & Information Systems από το Πανεπιστήμιο του Cape Town (1991). Είναι Chartered Certified Accountant μέλος του FCCA, Certified Internal Auditor (CIA) και μέλος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ). Έχει ακολουθήσει πολυετή πορεία κυρίως στο χώρο των Ελεγκτικών Εταιριών και της Ναυτιλίας, με εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα αναφορών – εκθέσεων, που αφορούν σε Διεθνή Κορυφαία Χρηματιστήρια (π.χ. των Η.Π.Α.) Υπήρξε και είναι υπεύθυνη για την επίσημη ενημέρωση (reporting) μετόχων για εταιρείες εξαιρετικά μεγάλου κύκλου εργασιών, σε θέματα χρηματοοικονομικού χαρακτήρα, διεθνούς φορολογίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Ξεκίνησε την καριέρα της στην Ελεγκτική Εταιρία Price Waterhouse Coopers (PWC) Ελλάδος (1993-1994), συνέχισε διαδοχικά στην Deloitte Ελλάδος (1995-2005), ως Ανώτερη Διαχειρίστρια Ελέγχων (Senior Audit Manager) και ακολούθως εργάσθηκε σε θέσεις υψηλής ευθύνης ως υπεύθυνη ελέγχου πολλών εταιριών εισηγμένων σε Διεθνή Χρηματιστήρια. Διετέλεσε Group Corporate Auditor στην Hyatt International Tourism Hellas S.A. του ομίλου εταιριών Λασκαρίδη (2005-2006). Ακολούθως επιλέχθηκε ως υψηλόβαθμο στέλεχος στον όμιλο εταιρειών Οικονόμου και έφθασε να υπηρετεί ως Senior Vice President for Financial Reporting & Accounting στην DryShips Inc., εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο NASDAQ των Η.Π.Α. και ως Vice President for Finance & Accounting στην Ocean Rig UDW Inc., εταιρίας εισηγμένης στο χρηματιστήριο NASDAQ των Η.Π.Α. και στο χρηματιστήριο Όσλο (OSLO BORS) της Νορβηγίας (2006-2017). Στη συνέχεια πήρε τη θέση της Finance and Accounts Manager στην Kassian Maritime Ltd του ομίλου εταιρειών Παπαδάκη (2018-2020). Εργάστηκε ως Finance and Accounts Manager στην NGM Energy S.A. του ομίλου εταιρειών Μουνδρέα (2020-2023). Επιπλέον, παρείχε υπηρεσίες ως Financial Reporting Consultant στην Avenir LNG Ltd (2021-2022). Τον Μάρτιο του 2023 ξεκίνησε να εργάζεται ως Chief Financial Officer στην εταιρία Heidmar Inc. Έχει διατελέσει μέλος σε διάφορα Διοικητικά Συμβούλια εταιρειών ανά τον κόσμο.

Γιώτα Κρεμμυδά

Μη εκτελεστικό Μέλος

Η Γιώτα Κρεμμυδά διαθέτει πολυετή διεθνή εμπειρία ως νομικός σύμβουλος, σε εκτελεστικό επίπεδο, σε θεσμικούς, κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες στη διαχείριση και χρηματοδότηση έργων, σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, σε διαπραγματεύσεις συμβάσεων, σε συγχωνεύσεις και εξαγορές. Η κα Κρεμμυδά έχοντας διατελέσει σε διευθυντικές θέσεις, έχει αποκτήσει τεχνογνωσία διεθνούς επιπέδου. ‘Εχει εξειδίκευση στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού, καθώς και σε ζητήματα διασυνοριακών επιχειρήσεων. Επί του παρόντος, κατέχει τη θέση Director & Associate General Counsel WW Channel & Ecosystems στη Hewlett-Packard Enterprise. Είναι κάτοχος Bachelor Laws (LL.B) από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1990) και κάτοχος Master (DEA) Law of International and European Community Financial Relations, από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris X – Nanterre (1993). Είναι μέλος της Επιτροπής IPR του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και έχει διακριθεί στην Legal 500 Powerlist.

Ανδρέας Σταυρόπουλος

Μη εκτελεστικό Μέλος

Ο Ανδρέας Σταυρόπουλος είναι κάτοχος πτυχίου στην επιστήμη των υπολογιστών (computer science) από το πανεπιστήμιο Harvard των Η.Π.Α., με  έπαινο (summa cum laude) και  μεταπτυχιακού τίτλου στην επιστήμη των υπολογιστών από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επίσης είναι κάτοχος MBA από το Harvard Business School, έχοντας αποφοιτήσει με την πρώτη ακαδημαϊκή επίδοση στη χρονιά αυτή. Από το 1999 δραστηριοποιείται ως επενδυτής επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitalist) στη Silicon Valley της Καλιφόρνια, Η.Π.Α., ενώ έχει συμμετάσχει σε Διοικητικά Συμβούλια και Επιτροπές αρκετών εταιρειών  τεχνολογίας, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του λογισμικού, των ημιαγωγών, της ενεργειακής τεχνολογίας και υπολογιστικής βιοτεχνολογίας.  Σε αυτό τον ρόλο έχει αναπτύξει εμπειρία στη στάθμιση και αντιμετώπιση επιχειρηματικών κινδύνων, διαχείριση ακίνητης και πνευματικής ιδιοκτησίας, στελέχωση και αξιολόγηση τεχνικού και επιχειρηματικού δυναμικού και στη προσέλκυση επιπλέον επενδυτών. Ο κ. Σταυρόπουλος εξέλιξε την επενδυτική του καριέρα στη DFJ, καθώς το 1999 προσελήφθη ως Associate, στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα  Director το 2000 και ακολούθως Managing Director το 2002, ενώ το 2014 ανέλαβε την ολική διοίκηση της εταιρείας με άλλους δύο εταίρους.  Η εταιρεία DFJ μετονομάστηκε πρόσφατα σε Threshold Ventures, ενώ αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες venture capital, με επενδύσεις σε εταιρείες όπως Tesla, SpaceX, Skype, Baidu, καθώς και  εκατοντάδες άλλες εταιρείες, κατά τη διάρκεια της 35ετής λειτουργίας της. Πριν την DFJ, διατέλεσε σύμβουλος επιχειρήσεων στο γραφείο του San Francisco της McKinsey & Co. από το 1997 μέχρι το 1999 και παλιότερα ως οικονομικός σύμβουλος στην Cornerstone Research στη Βοστώνη μεταξύ 1992-1995. Ο κ. Σταυρόπουλος είναι επίσης μέλος ΔΣ μη κερδοσκοπικών οργανισμών, όπως το Endeavor Greece, το Alumni Board του Harvard Business School και το Advisory Cabinet του Κοσμήτορα του Harvard School of Engineering.

Στέφανος Γιουρέλης

Μη εκτελεστικό Μέλος, Αναπληρωτής CEO Υπερταμείου (Ε.Ε.ΣΥ.Π)

Ο Στέφανος Γιουρέλης σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών. Εργάστηκε για παραπάνω από 25 χρόνια στην Πληροφορική κυρίως σε θέσεις διεθνών πωλήσεων και διοίκησης. Εργάστηκε για 19 χρόνια στην Hewlett Packard για την Ελλάδα, την Μέση Ανατολή, την Μεσόγειο και την Αφρική με έδρα αρχικά την Αθήνα και μετά το Ντουμπάι, εκ των οποίων 4 χρόνια ως Γενικός Διευθυντής Ελλάδος και 8 χρόνια ως Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελλάδα, Αφρική και στην συνέχεια GRAF (Ελλάδα και Αφρική). Το 2017 ανέλαβε καθήκοντα Εντεταλμένου Συμβούλου της ΕΕΣΥΠ και σήμερα είναι ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Εντεταλμένος Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος ΔΣ της ΕΕΣΥΠ.

Dieter Klingenbeck

Παρατηρητής

Οργανόγραμμα

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από επτά μέλη. Το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζεται βάσει απόφασης της Γενικής Συνέλευσης Μετόχων και έχει θητεία τριών ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για ισοδύναμο χρονικό διάστημα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει πλήρη εξουσία σχετικά με τις αποφάσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την ωρίμανση συμβάσεων στρατηγικής σημασίας. Η διοίκηση του Ταμείου έχει την απόλυτη ευθύνη για τη λειτουργία του και εισηγείται τα θέματα στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη λήψη αποφάσεων.

Επιπρόσθετα, δύο εκπρόσωποι διορισμένοι από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιούνται να συμμετέχουν στις συνελεύσεις του Διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Τη λειτουργία του Ταμείου συνδράμει το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, με άτομα ευρείας αποδοχής, που έχουν ξεχωρίσει για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική τους εμπειρία στον τεχνικό, οικονομικό και νομικό τομέα. Τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων διορίζονται βάσει απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου για περίοδο τριών ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για ισοδύναμο χρονικό διάστημα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο στις αποφάσεις του λαμβάνει υπόψη τη γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, η οποία όμως είναι γνωμοδοτική και δεν είναι δεσμευτική. Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων αποτελείται από επτά άτομα με εκτεταμένη πείρα και υψηλή ακαδημαϊκή κατάρτιση. Το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζει τέσσερα πρόσωπα και οι Θεσμοί διορίζουν τρία. Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων γνωμοδοτεί για κάθε έργο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως αυτή περιγράφεται στον Ιδρυτικό Νόμο του ΤΑΙΠΕΔ (Ν. 3986/2011).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ συνεδριάζει τακτικά για να εγκρίνει τα βασικά σημεία εξέλιξης για τα έργα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας (προεπιλογή, κύριοι όροι της σύμβασης και επιλογή του προτιμητέου επενδυτή) και τις διαδικασίες ωρίμανσης συμβάσεων στρατηγικής Σημασίας. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων απηχεί την πλειοψηφία.

Στο τέλος κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας υπάρχει ανεξάρτητος αποτιμητής, τη γνώμη του οποίου επίσης λαμβάνει υπόψη του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στις συνεδριάσεις του. Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στα έργα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, η σύμβαση υποβάλλεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.

Μπορείτε να βρείτε μια επισκόπηση του οργανογράμματος του Ταμείου στο αρχείο εδώ