Ψηφιακό Μέρισμα

Ολοκληρωμένο

Υποδομές

Το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων είναι εθνικός πόρος υψηλής οικονομικής σημασίας, καθώς επιτρέπει τη λειτουργία των τηλεοπτικών/ραδιοφωνικών σταθμών και των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.

Το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε επιτυχώς τη δημοπρασία για την παραχώρηση στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών προς 381 εκατ. ευρώ του ψηφιακού μερίσματος, ήτοι του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων που απελευθερώθηκε από την μετάβαση του τηλεοπτικού σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό.

Συγκεκριμένα το ψηφιακό μέρισμα παραχωρήθηκε στις εταιρείες Vodafone (124,501 εκατ. ευρώ), Cosmote (134,788 εκατ. ευρώ) και Wind (121,825 εκατ. ευρώ).

Η μετάβαση του τηλεοπτικού σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό απελευθέρωσε ένα σημαντικό εύρος του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, με το σημαντικότερο μέρος να είναι γνωστό και ως «Ψηφιακό Μέρισμα». Το «Ψηφιακό Μέρισμα» καθώς και άλλες περιοχές του ραδιοφάσματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και τηλεοπτικών εκπομπών όπως:

Βελτιωμένη Ασύρματη Ευρυζωνικότητα (wireless broadband), προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για κινητή πρόσβαση στο διαδίκτυο, να βελτιωθεί η λήψη εντός των κτιρίων και να αυξηθεί η κάλυψη αγροτικών περιοχών, κάτι σημαντικό για την Ελλάδα λόγω των γεωγραφικών χαρακτηριστικών της. Εκπομπή τηλεοπτικού σήματος σε φορητές συσκευές (Mobile TV), επιτρέποντας στους χρήστες να δέχονται και να παρακολουθούν πολλαπλά κανάλια.

Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση (DTT), για εκπομπή μεγαλύτερου αριθμού ψηφιακών καναλιών, σήματος υψηλής ευκρίνειας (High Definition) και άλλων διαδραστικών υπηρεσιών (π.χ. video on demand)

Το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων είναι εθνικός πόρος υψηλής οικονομικής σημασίας, καθώς επιτρέπει τη λειτουργία των τηλεοπτικών/ραδιοφωνικών σταθμών και των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.

DOWNLOADS

Σχετικά Άρθρα

Μοιράσου το έργο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Εκτύπωση