
HELLENIC REPUBLIC ASSET DEVELOPMENT FUND SA 

Athens, 04.03.2020 

 

Responses to clarification requests submitted by Interested Parties in connection with the Invitation to submit an Expression of 

Interest for the acquisition of a majority shareholding in DEPA Commercial (the “Invitation”). Unless otherwise specified herein, 

capitalized terms used in the present shall bear the same meaning as in the Invitation.  

 Reference in 

Invitation 

sections 

Question Answer 

1. 
Annex I, 

footnote 2 

Annex I, Footnote 2 provides that: 

"In case of societes anonymes and legal entities with a 

similar legal form in other jurisdictions, the declaration 

shall relate to all the members of the board of directors and 

any other person having the power to represent the 

company (if applicable) based on the articles of association 

or equivalent documentations of such legal entity. In case 

of other types of legal entities, the declaration shall relate 

to the legal representative or the legal representatives of 

such legal entity." 

Please clarify that, in light of the amendment in clause 7.3 

of the EoI, this should be also considered as related solely 

to the legal representative of the company or (in the case 

This is not confirmed.  

1) Clause 4.2 of the Invitation sets forth the conditions 

under which an Interested Party which is a legal entity shall 

be considered to be compliant with the Legal Requirements.  

More specifically, as depicted in the last paragraph of 

clause 4.2.1 (and reproduced in Annex I, Footnote 2), in 

case the Interested Party is a societé anonyme (or an entity 

with similar legal form in other jurisdictions), in order for 

the Interested Party to be compliant with the Legal 

Requirements, as set forth in clause 4.2.1, such 

requirements shall be met by the individuals which 

constitute the Board of Directors of such Interested Party as 

well as by any other individual outside the Board with 



of a consortium) solely to the legal representative of each 

member of the consortium. 

representation powers.  

If the Interested Party is a legal entity with another form, 

then in order for the Interested Party to be compliant with 

the Legal Requirements, such requirements must be met by 

the individuals having equivalent authority. 

In case the Interested Party is a consortium, the above 

apply mutatis mutandis to each member of such 

consortium. 

2) Clause 7.3 of the Invitation, as amended and currently in 

force shall be read in conjunction with clause 5.2 of the 

Invitation (Proof of Legal Requirements) as it refers to the 

means of verification by the Fund of the fulfillment of the 

Legal Requirements by the Interested Party. 

The Solemn Declaration which shall be provided as proof of 

compliance with the Legal Requirements, needs to be 

signed either (a) by all members of the board of directors 

and the legal representative(s) of the Interested Party or 

(b) only by the legal representative(s) of the Interested 

Party. Regardless of the signatory of the Solemn 

Declaration, it is thereby certified that the Interested Party 

complies with the Legal Requirements, which in case of 

legal entities means that the individuals specified under 1) 

above meet such requirements. 



2. 

5.1.1 (b), 

5.1.1 (c) (i) 

Clause 5.1.1 (b) of the EoI provides that: 

"Details of the composition of its board of directors, or 

other relevant administrative or corporate bodies, as well 

as the shareholding or partnership structure of the 

Interested Party." 

Clause 5.1.1 (c) of the EoI provides that: 

"In case an Interested Party is a consortium: 

i) Full names of all consortium members and their 

respective registered seat, current directors and 

shareholding or partnership structure as well as the 

respective percentage equity ownership of each member." 

Please clarify that the reply to clarification #2 (iv) of the 

14.02.2020 set does also apply for the purposes of 5.1.1 (b) 

and (c). 

It is confirmed that Interested Parties are not required at 

this stage to provide corporate documentation evidencing 

the details of Clause 5.1.1 (b) and 5.1.1 (c) (i) which shall 

be cited in the Letter of Expression.  However, this 

documentation may be requested at any time by the Fund 

at its discretion according to clause 10.3 of the Invitation. 

3. 
4.2, 5.2.1, 

Annex I 

Please confirm that the fulfillment of the Legal 

Requirements of 4.2, will be evidenced through a solemn 

declaration in the form and content of Annex I, according to 

clause 5.2.1, and so there is no need to submit to you any 

legal document evidencing each one of the legal 

requirements separately. 

This is confirmed, no further documentation apart from 

Annex 1 is required at this stage. However, this 

documentation may be requested at any time by the Fund 

at its discretion according to clause 10.3 of the Invitation. 

4. 
4.2.1 

In the last paragraph of 4.2.1, it is mentioned that “the 

requirements of this section 4.2.1 apply to [...] any other 

person having the power to represent the company”. Please 

confirm that this refers to the entity representatives which 

have been authorized to represent it for the purposes of the 

This is not confirmed. The Legal Requirements must be met 

by all individuals having representation powers. Please also 

refer to the response under Q. 1 above.  



transaction, and not to all representatives of the entity, 

which have the authority to bind it for entirely different 

matters or generally. 

5. 
7.2.3 

In paragraph 7.2.3, it is mentioned that “all documents 

submitted must be originals”. Please confirm that we can 

also submit copies of that documents duly certified by a 

qualified lawyer. 

This is not confirmed, according to clause 7.2.3 of the 

Invitation, all documents submitted must be originals, 

unless otherwise specified in the Invitation. Please also 

refer to Q 14 below.  

6. 
7.2.4 

In paragraph 7.2.4, it is mentioned that “any document or 

information [...] must be in English”. Please confirm that in 

case the Interested Party is a Greek entity, there is 

possibility to submit corporate authorities in the Greek 

language. 

It is confirmed.  

7. 
7.3 

According to the first paragraph of 7.3, the Letter of 

Expression of Interest should be signed by the specifically 

authorized representatives of the legal entity. Please clarify 

whether in case there is a special decision of the board of 

directors of the legal entity to authorize specific 

representatives for the purposes of this transaction, there is 

a need to submit all relevant corporate authorities. If yes, 

please clarify whether those documents can be submitted in 

Greek (in case of a Greek legal entity). 

Clause 7.3 provides that in case of legal entities, the Letter 

of Expression should be signed by the legal representative(s) 

or other specifically authorized representative(s) of such 

entity.  

Submission of corporate documentation evidencing the 

authority of the signatory is not required at this stage, but 

may be requested at any time by the Fund at its discretion 

according to clause 10.3 of the Invitation. 



8. 
7.3 

According to the second paragraph of 7.3 “The Solemn 

Declaration should be signed [...] (a) [...] and any other 

person having the power to represent the company”. Please 

confirm that this applies to the specifically authorized 

representatives for this transaction. 

This is not confirmed. In case the submitting Interested 

Party is a legal entity, then the Solemn Declaration must be 

signed either by all members of the board of directors and 

the legal representative(s) of the legal entity or solely by 

the legal representative(s) of the legal entity. Please also 

refer to Q 1 above for comprehensive analysis of the Legal 

Requirements and the means of proof of Legal 

Requirements. 

9. 
2.2.1 

Please clarify whether the MoU between HRADF and HELPE 

will be provided to the Interested Parties and if yes, at 

which stage of the process. 

An overview of the key terms of the MoU will be handed 

over to the Shortlisted Parties during Binding Offers Phase. 

10. 
3.2.8 

Please confirm that the reference in paragraph 3.2.8 to the 

“[...] acquisition of the Shares ("Binding Offer")” refers to 

the Fund's Shares. 

This is confirmed. 

11. 
3.3.3 

Please confirm that the reference in paragraph 3.3.3 to the 

"[...] acquisition of the Fund's Shares by the Preferred 

Bidder ("Transaction Closing") [...] ") refers to the 

acquisition of the Fund's Shares by the Preferred Investor. 

This is confirmed. 

12. 
[no reference 

in the 
For the avoidance of any doubt, please confirm that To the extent permitted, the terms and conditions of the 



Invitation] following the selection of an Interested Party (which is not 

a consortium) as a Shortlisted Party, the latter will be able 

submit a Binding Offer through a wholly owned subsidiary or 

a special purpose vehicle subject to the special terms and 

conditions of the Request for Proposal. 

substitution of the Shortlisted Party by subsidiaries or other 

special purpose vehicles shall be set forth in the Request for 

Binding Offers. 

 

13. 4.3.1, 4.3.3 

 According to Section 4.3.3 of the Invitation, our 

understanding is that if Interested Party (legal entity) 

fulfills financial requirements in section 4.3.1, then 

calculations and adjustments stipulated in Section 4.3.3 do 

not need to be provided, even if Interested Party acquired 

new business during the last three (3) financial years - 

please confirm. 

Your understanding is correct – it would suffice for the 

Interested Party to prove compliance with Financial 

Requirements as per the provisions of clause 4.3.1, i.e. 

through its annual audited financial statements for the last 

three (3) financial years. Pro-forma statements of clause 

4.3.3 (accompanied by auditor’s certification as further 

specified therein) serve as an additional test in case the 

requirements of clause 4.3.1 of the Invitation cannot be 

satisfied by the Interested Party. 

14. 7.2.3, 5.3 

If a document (e.g. financial statements) has to be 

submitted together with the Letter of Expression, is it 

possible to attach copy thereof (with some formalities like 

notarization and apostille etc.) instead of the original 

document? What formalities are necessary relating to such 

copies? 

According to clause 7.2.3 of the Invitation, all documents 

submitted as part of the Expression of Interest must be 

originals, unless otherwise specified in the Invitation. The 

only documents which may be submitted as copies of the 

originals are the documents explicitly requested in such 

form under clause 5.3 of the Invitation. 

No formalities are required, simple copies suffice.  

  


