Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας

Σε εξέλιξη

Yποδομές

Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη και λειτουργία υπόγειας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ) στο εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας.

Το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας βρίσκεται δυτικά της Θάσου στον κόλπο της Καβάλας. Καλύπτει έκταση 5 χλμ2 και βρίσκεται 11 χλμ. νότια του κοιτάσματος πετρελαίου του Πρίνου σε βάθος 1.700 μέτρων. Λόγω της γεωλογίας, του μεγέθους, της εγγύτητας προς τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, της υπάρχουσας υποδομής και της μοναδικότητάς του στην Ελλάδα, το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας θεωρείται ιδανικό για μετατροπή σε εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ).

Η ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας θα αποτελέσει μια ενεργειακή υποδομή που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της εγχώριας αγοράς. Σε περιπτώσεις κρίσης εφοδιασμού, η ΥΑΦΑ θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει τυχόν ελλείψεις στην ομαλή παροχή φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, καθώς μπορεί να εκμεταλλευθεί ιδανικά τις εποχικές διαφορές τιμών προμήθειας φυσικού αερίου. Τα οφέλη για την ασφάλεια εφοδιασμού μπορεί να είναι σημαντικά καθώς η Ελλάδα κινείται γοργά προς την απολιγνιτοποίηση, με το φυσικό αέριο να λειτουργεί ως μεταβατικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα οφέλη για την ασφάλεια εφοδιασμού μπορούν να είναι σημαντικά και για την ευρύτερη περιοχή, καθώς η ΥΑΦΑ θα μειώσει την εξάρτηση εφοδιασμού από αγωγούς που, σε περίπτωση κρίσης τροφοδοσίας, θα άφηναν μόνο το LNG ως υποκατάστατη πηγή προμήθειας.

Η ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας θα λειτουργήσει ως πρόσθετο σημείο εισόδου στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, αυξάνοντας έτσι τη διαφοροποίηση των οδών εισαγωγής φυσικού αερίου και περιορίζοντας την εξάρτηση από συγκεκριμένες πηγές εφοδιασμού, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις γειτονικές διασυνδεδεμένες αγορές φυσικού αερίου. Θα αυξήσει έτσι τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια περιόδων αιχμής, προωθώντας τη χρήση φυσικού αερίου έναντι καυσίμων υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές τεχνικές μελέτες, η ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας θα μπορεί να περιέχει εκμεταλλεύσιμο όγκο αερίου 530 εκατ. Nm3 και να λειτουργεί σε δύο κύκλους ετησίως με μέγιστο ρυθμό εξαγωγής 9 εκατ. Nm3 ημερησίως.

Επί του παρόντος, η εταιρεία Energean Oil & Gas διατηρεί την άδεια εκμετάλλευσης του υφιστάμενου κοιτάσματος φυσικού αερίου έως τον Νοέμβριο του 2023.

Το έργο της ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) που εγκρίθηκε το 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ένταξη έργων σε καθεστώς PCI παρέχει δυνατότητα επιχορήγησης των κεφαλαιουχικών δαπανών, καθώς και ταχεία διαδικασία αδειοδοτήσεων.

 

Σύμβουλοι

Χρηματοοικονομικός: PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A.

Νομικός: Rokas Law Firm

Τεχνικός: Seal Energy

 

Η προκήρυξη και η υλοποίηση των τεχνικών μελετών καθώς και οι σχετικές αναλύσεις δεδομένων για τον διαγωνισμό παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

DOWNLOADS

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Ανάθεση Σύμβασης Παραχώρησης του Υπόγειου Φυσικού Χώρου του Κοιτάσματος Φυσικού Αερίου “Νότια Καβάλα” ως Χώρου Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου – Απαντήσεις & Διευκρινίσεις σε Ερωτήματα Ενδιαφερομένων ΙΙI

Μοιράσου το έργο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Εκτύπωση