Search

14 Περιφερειακά Αεροδρόμια

Ολοκληρωμένη

Yποδομές

To ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε με επιτυχία διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση του δικαιώματος σχετικά με τη διαχείριση, εκμετάλλευση και λειτουργία 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το δικαίωμα για την αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία δύο ομάδων επτά περιφερειακών αερολιμένων έκαστης έχει χορηγηθεί δυνάμει δύο συμβάσεων παραχώρησης διάρκειας 40 ετών στην κοινοπραξία εταιρειών, η οποία αποτελείται από τη Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide και τη Slentel Limited του ομίλου Κοπελούζου..

Η Σύμβαση Παραχώρησης (ΣΠ) μαζί με το Ελληνικό Δημόσιο, και τον προτιμητέο επενδυτή FRAPORT A & B, υπεγράφη στις 14 Δεκεμβρίου 2015, ενώ η επίσημη Ημερομηνία Έναρξης Σύμβασης Παραχώρησης για την Αναβάθμιση, Συντήρηση, Διαχείριση και Λειτουργία των Περιφερειακών Αεροδρομίων Αιγαίου, Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου ήταν η 11η Απριλίου 2017.

Η Ομάδα Α περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ακτίου, Ζακύνθου, Καβάλας και Χανίων και η Ομάδα Β περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Ρόδου, Σάμου, Σκιάθου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Κω.

Οι Αμοιβές Παραχώρησης συμπεριελάμβαναν εφάπαξ καταβολή €1.234.000.000 και €22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο προτιμητέος επενδυτής προσέφερε για την Ομάδα Α €609 εκατ. εφάπαξ τίμημα και €11,3 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, ενώ για την Ομάδα Β αντίστοιχα προσέφερε €625 εκατ. εφάπαξ τίμημα  και €11,6 εκατ. Ετήσιο εγγυημένο εισόδημα.

Το Μεταβλητό Τίμημα (για όλη τη διάρκεια) ανέρχεται για την Ομάδα Α σε 28.2% EBITDA, και για την Ομάδα Β  σε 28,94% EBITDA.

Η διάρκεια της Παραχώρησης είναι σαράντα + δέκα (40+10) έτη, με τετραετή αρχική περίοδο Έργων Αναβάθμισης Αεροδρομίων, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα.

Υποχρέωση του Παραχωρησιούχου αποτελεί η συμμόρφωση με τα αντικειμενικά προσδιορισμένα κριτήρια Επιπέδου C, όπως αυτά καθορίζονται από την ΙΑΤΑ και στη συνέχεια να συντηρεί και να διατηρεί αυτά τα επίπεδα εξυπηρέτησης για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης.

Tο ύψος των επενδύσεων διαμορφώθηκε σε €440+ εκατ. τα 4 πρώτα έτη της παραχώρησης, ενώ το ποσό των επενδύσεων για το σύνολο των 40 ετών της περιόδου παραχώρησης εκτιμάται σε €1,4 δισ.

Οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις περιέρχονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και επιστρέφουν σε αυτό με τη λήξη της παραχώρησης.

DOWNLOADS

Σχετικά Άρθρα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης προς τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. αναφορικά με την Υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας ΠΔΕ και ΕΠΑ για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του Ν. 5140/2024 «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» και για τον σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης

Απόφαση τροποποίησης όρων της από 27.06.2025 Διακήρυξης ανοικτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου του έργου «Εκτέλεση εργασιών για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων των επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑΣ) Β.2 ΠΕΙΡΑΙΑ – Β.3 ΡΕΝΤΗ της Δ.ΥΠ.Α. και προμήθεια εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ΕΕΚ σε ό,τι αφορά τα εργαστηριακά κέντρα»  (ΑΔΑΜ: 25PROC017105784 2025-06-27)

Απόφαση τροποποίησης όρων της από 04.07.2025 Διακήρυξης ανοικτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου του έργου «Εκτέλεση εργασιών για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων των επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑΣ) Ε.1 ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ Ε.4 ΚΙΛΚΙΣ της Δ.ΥΠ.Α. και προμήθεια εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ΕΕΚ σε ό,τι αφορά τα εργαστηριακά κέντρα»  (ΑΔΑΜ: 25PROC017156296 2025-07-04).

Διακήρυξη ανοικτής κάτω των ορίων διαδικασίας, για την επιλογή αναδόχων για την εκτέλεση του έργου: «Εργασίες ειδικών δασοτεχνικών έργων του αρ.16 παρ.5 του ν.998/1979 για την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων Δυτικής Αττικής, σε περιοχές αρμοδιότητας Δασαρχείου Αιγάλεω και Μεγάρων»

Απόφαση τροποποίησης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών και της ημερομηνίας της ηλεκτρονικής αποσφράγισης αυτών της από 27.06.2025 Διακήρυξης ανοικτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου του έργου «Εκτέλεση εργασιών για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων των επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑΣ) Β.2 ΠΕΙΡΑΙΑ – Β.3 ΡΕΝΤΗ της Δ.ΥΠ.Α. και προμήθεια  εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ΕΕΚ σε ό,τι αφορά τα εργαστηριακά κέντρα» (ΑΔΑΜ: 25PROC017105784 2025-06-27).

Μοιράσου το έργο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Εκτύπωση